Over

Rozemeijer

Bakkerij

Rozemeijer

Rozemeijer heeft haar naam te danken aan bakkerij Rozemeijer. Deze bakkerij zat vroeger op de Oude Vismarkt en was een begrip in Purmerend. Opa Jan en oma Truus zijn in 1990 met pensioen gegaan, de bakkerij sloot haar deuren. Nu, ruim 30 jaar later, zetten wij dit begrip voort in een nieuw jasje.

Dit nieuwe jasje hebben wij in 2017 aangetrokken. Nadat wij ons zes jaar lang op catering hebben gefocust vonden we dat het tijd werd voor iets anders. De wens om “restaurantje te spelen” werd werkelijkheid toen Rozemeijer op 22 juli 2017, met Jelle en Ivo aan het roer, haar deuren opende op 't Padjedijk.

Eten bij

Rozemeijer

Een nieuw familiebedrijf in de binnenstad van Purmerend. Jelle is de kleinzoon van Jan & Truus en Ivo is zijn zwager. De eerste 3,5 jaar hebben zij er samen voor gezorgd dat Rozemeijer is uitgegroeid tot wat het nu is: een huiskamer waar gasten samen kunnen komen om te genieten van lekker eten en van elkaar.

Jelle is in oktober 2020 op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging elders. Zijn zus Lara zet nu samen met Ivo (haar man) de passie voor het vak voort in de gezelligste huiskamer van Purmerend.

Jaagweg

Verhuizing

De huiskamer van Rozemeijer heeft vanaf 16 oktober 2021 een ander adres gekregen. Onder andere door het zware corona weer kon Rozemeijer niet op t’ Padjedijk blijven. De uitdaging was om een nieuwe locatie te vinden. Deze hebben we gevonden bij Berging Brouwerij aan de Jaagweg 6. Een positieve vrucht van de coronatijd; een samenwerking tussen twee lokale bedrijven. Rozemeijer bevindt zich nu op een unieke plek in Purmerend, boven een brouwerij. Wij hebben op onze nieuwe locatie Rozemeijer letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau getild. De waardevolle aanwezigheid van Berging is een verrijking van ons bestaan.

Melkfabriek

Hollandia

Wij vinden het ontzettend leuk dat wij jullie mogen ontvangen op deze historische plek in Purmerend. Naast de historie voor Purmerend, hebben wij ook persoonlijk een band met de locatie. Opa jan verhuisde namelijk naar Purmerend om samen met zijn broers en vader voor Hollandia te werken.

Opa Jan werkte in de smederij van Hollandia. De smederij is, naast de directeurswoning, het enige pand wat nog bestaat. Toen opa Jan oma Truus leerde kennen heeft hij zich om laten scholen tot bakker om samen bakkerij Rozemeijer voort te kunnen zetten.
De in 1890 opgerichte Purmerendse melkfabriek Arcadia kwam in 1896 via een veiling in het bezit van zuivelbedrijf Hollandia uit Vlaardingen. De grote schoorsteen van de fabriek domineerde het aangezicht van Purmerend. In 1898 werkte er 120 man personeel in de Purmerendse vestiging van Hollandia. Hiermee was Hollandia de grootste werkgever van de stad. Veel werknemers werden gehuisvest in de na 1900 aangelegde Vooruitstraat.

Tijdens de jaren 30 kreeg Hollandia te maken met een krimpende markt en werd gezocht naar samenwerking met het Zwitserse Nestlé.

In de jaren vijftig kwam er een einde aan de roetregen uit de schoorsteen van Hollandia, toen de fabriek overging van steenkool naar oliestook. Om de concurrentie voor te blijven werden allerlei processen geautomatiseerd waarvoor machines en installaties werden aangepast en uitgebreid.

De vernieuwingen konden niet voorkomen dat de neerwaartse spiraal werd doorgezet. Eerst overname door Nestlé, waarna in 1968 de productie van gecondenseerde melk werd overgebracht naar Bolsward. Tot 1970 werden in Purmerend alleen nog maar dagverse melkproducten gemaakt. In 1971 viel het doek en werd het fabriekscomplex verkocht aan de gemeente.

De locatie heeft een tijd onderdak geboden aan jeugd van “Club Hollandia”. In de jaren 80 was het vaak hommeles tussen Club Hollandia en de jeugd van ‘t Noot uit de Wheermolen. Na een brand in de melkfabriek is de jeugd van Club Hollandia verhuist naar een schuurtje in de Nieuwstraat.

Later heeft balletschool Louise jaren in het “gele pand” gezeten. Veel Purmerenders hebben hier warme herinneringen aan.

In maart 2016 werd de sleutel overgedragen aan Sjors Last, eigenaar van Berging Brouwerij. Berging brengt hiermee de locatie terug naar zijn roots. Na bijna 50 jaar worden er sinds 2016 weer flessen gevuld op deze locatie.

Rozemeijer sluit zich aan bij de locatie op 16 oktober 2021.


Evenementen

Bij Rozemeijer houden wij wel van een feestje! We proberen minsten één keer in de maand iets te organiseren, zoals een hitjesbingo, pub quiz, disco sjoelen, mario kart middag, spelletjes avond, cocktail avond, bier proeverijen, mosselavonden, kaasfondue avonden, etc. Omdat het kan én omdat het altijd gezellig is. Hou onze website, Facebook en Instagram in de gaten om op de hoogte te blijven.

Wil je graag op de hoogte blijven via de mail? Stuur een mailtje naar info@etenbijrozemeijer.nl zodat je niks hoeft te missen.

Liefs,